Categories:

Almanackan visar första april, vilket för mig betyder första vårmånaden, men himlen är mörkgrå och över trädgården ligger ett vitt täcke av snö. Det är egentligen ganska snyggt, men jag är för trött för att gå ut med mobilen och fota och illustrerar istället med en äldre bild.

Dagen efter har det mesta av snön smält bort och hoppet om vår kommer tillbaka. Det är också en dag att fira. Fira att jag tagit del av alla lektioner och gjort alla övningar i vinterns akvarellkurs. Visserligen har resultaten varit av blandad kvalitet och ibland har det känts riktigt svårt. De första försöken att lära sig något från grunden kräver ju repetition och återkommande träning. Det gäller både akvarellmåleri och att lära sig hantera modernare versioner av WordPress. Jag återkommer i ämnet.

Här från en av de tidiga lektionerna då vi fick lära oss olika tekniker
för att skapa mönster, effekter och vita ytor i målningen.

Nybörjarkursen i akvarellmålning tog mycket tid och energi och det dröjde ett tag innan jag kom igång att måla mer fritt igen. Jag följde några roliga handledningar på YouTube, målade ett par födelsedagskort och fick väl också till ett par enstaka målningar efter egna referensfoton. Sedan blev det dags att fira vårt 25-årsjubileum och i slutet av april besökte vi Landskrona och Burg auf Fehmarn för att fira att det gått 25 år sedan vi träffades maken och jag.

I Landskrona besökte vi Pumphuset vid Borstahusen och såg en underbar utställning av Lars Nordins artworks, baserade på originalbilder på vår svenska världsstjärna Greta Garbo. Verken har tidigare visats på Fotografiska museet i Stockholm och på flera andra ställen i Sverige, men vi har missat denne duktige konstnär. Om du också har missat utställningarna eller inte alls känner till Lars Nordin kan du besöka hans hemsida. Där berättar han om sitt intresse för Greta Garbo och du kan läsa mer om hans verk och den teknik han använder.

Efter Landskrona-vistelsen bilade vi vidare till ön Fehmarn i norra Tyskland. Det är ett ställe vi återvänder till varje år och vid det här laget känns platsen nästan som hemma. Vi tycker om att gå runt i den lilla staden Burg, besöka hamnen och Südstrande. Det omgivande landskapet är inte särskilt dramatiskt, men vackert och rogivande.

Eftersom jag sedan ett tag tillbaka alltid har akvarellfärger, block och penslar med mig när vi reser så försöker jag ta en liten stund varje dag till att måla. Det brukar ju finnas ett skrivbord på hotellrummen eller som senast i Burg där vi hade en bardisk i köket. Vi ser alltid till att få ett par timmar på hotellrummet efter dagens aktiviteter och middagen på kvällen. Jag utnyttjar dem till att måla.

Det här motivet fotograferar jag alltid när vi i är i Burg.
Det är egentligen reklam för en söt liten butik som ligger om hörnet.

Någon konstutställning blev det inte under Burg-besöket, frånsett att vi såg en del äldre konst på Burgs fina stadsmuseum. På Haus des Gastes (vid Südstrande) visas i sommar en utställning om arkitekterna Arne Jacobsen och Otto Weitling, den hade varit intressant att se. Men tiden räcker inte till allt. Här finns en text på tyska om utställningen.

En vårbild från Südstrande utifrån en kombination av mina egna foton. Strandkorgarna började komma på plats inför sommaren, men det var ingen som badade i Ostsee dessa kalla aprildagar.
Pannkakshuset i Burg
Här är utsikten från vår hotellbalkong. Pannkakshuset i Burg auf Fehmarn. Målat efter eget foto.

Nu ska vi fira Valborg och jag återkommer med ett nytt blogginlägg nästa månad.

Vill du få ett mail varje gång jag publicerat ett blogginlägg? Skicka då ett mail till info@anetteholmqvist.se så skriver jag upp din epost.

Comments are closed