Categories:

Jag inleder maj månads inlägg med att visa hur det gick när jag skulle måla ett par blommande körsbärsträd. Instagram svämmar just nu över av bilder på körsbärsblom och jag ska ju inte vara sämre. Referensfotot som jag utgick från tog jag vid ett besök i Eskilstuna tidigare i veckan. Träden växer på ett par ställen längs Eskilstunaån och brukar blomma i månadsskiftet april-maj. Min målning är naturligtvis en grov förenkling av såväl fotot som av dessa underbara träd, men det gäller att prova sig fram och inte ge upp, åtminstone inte så länge som man tycker det är roligt att måla.

Som jag skrev i april så har jag kommit igång att måla igen efter vinterns akvarellkurs med Konstnär Åsa Sjölander. Jag upptäckte Åsa via YouTube, började prenumerera på hennes nyhetsbrev och det var så jag fick reda på kursen. Under en av lektionerna fick vi måla träd, både ur fantasin och utifrån referensfoto, och Åsa tipsade om olika sätt att förenkla motiven. Det är ju sällan man sitter och målar varje enskilt löv eller enskild blomma. Det är kunskaperna från den lektionen jag har använt mig av när jag målade körsbärsträden ovan.

Jag kommer i ett senare inlägg att berätta mer om de YouTube-konstnärer och hobbymålare som jag följer, inspireras och lär mig av. Min resa med penslarna har ju inte varit så lång, men jag tänker ändå reflektera över mitt förhållande till bilder, foton och målningar. Instagram förtjänar också ett eget inlägg, för där har jag flera konton och är mycket aktiv. Och jag kommer kanske att prata om hur man hanterar misslyckanden utan att tappa allt självförtroende och vågar gripa penseln på nytt. Vi får se vad som hinns med, det är ju snart sommar och trädgården och andra roligheter kallar på uppmärksamhet.

Nu är vi i slutet av den vackra månaden maj och som jag antydde ovan har det blivit en hel del trädgårdsarbete. Vi har också varit på kosläpp på Julita gård, besökt loppmarknader i Malmköping och Västertorp, firat barnbarn och avslutat månaden med en förkylning. Och så har jag kämpat på med målandet, både efter egna fotografier och efter handledningar på YouTube.

Vårt gästrum får fungera som ateljé under de perioder då vi inte har nattgäster, alltså nästan jämt. Bilden är tagen förra julen.

På bilden ovan ser du det som vanligtvis fungerar som min ”ateljé” eller ”verkstad”. Vi har ställt in ett långt, hopfällbart plastbord mitt i gästrummet, där jag kan sprida ut mina attiraljer hur mycket jag vill. Inför de tillfällen då vi ska ha nattgäster tömmer jag rummet och flyttar ner till vardagsrummet. Det går bra det också även om utrymmet blir mer begränsat för penslar, block, färglådor, paletter, vattenskålar och allt som behövs.

Här har jag försökt måla en stol för första gången och utifrån ett foto jag själv tog för några år sedan. Stolar är hopplösa att få till för en amatör. Jag undrar om det skulle gå bättre att snickra en stol?

Nu står vi på tröskeln till juni och allt som väntar denna första riktiga sommarmånad. Då kommer jag också att prata en del om Instagram.

Vill du få ett mail varje gång jag publicerat ett blogginlägg? Skicka då ett mail till info@anetteholmqvist.se så skriver jag upp din epost.

Comments are closed