Akvarell som föreställer en cairn terriervalp

Categories:

Veckorna har flugit iväg och idag är det redan valborgsmässoafton. Om några timmar står vi där och fryser bland korvstånden, fotograferar majbrasan ur alla vinklar, lyssnar till något tråkigt tal och säger välkommen till första försommarmånaden. För vår del kommer maj att bli en minst sagt intensiv och händelserik månad, men det berättar jag mer om nästa gång.

Akvarell som visar stadsvy från Carennac i Frankrike
Den här målningen är jag ganska nöjd med själv. Jag har målat bilden – som föreställer Carennac i Frankrike – efter ett foto taget av min instagramvän @nacera_a Om jag hade spelat spelet jag nämner nedan så hade jag inte kunnat svara på några frågor om denna ort.

Nu ska jag skriva några rader om april och jag börjar där jag slutade i mars. Som ni kanske minns berättade jag om några av mina förebilder inom måleriet, men jag fick inte plats med så många namn och lovade att istället ta upp en konstnär i varje inlägg. Den här gången blir det Stefan Gadnell, en av de allra första konstnärer som jag upptäckte via YouTube i oktober/november 2020. Han är teckningslärare i grunden, men arbetar idag heltid som konstnär, ställer ut över hela landet och håller konstkurser bland annat i Portugal. På Konst.se finns en artikel där Stefan Gadnell berättar mer om sitt konstnärskap. Jag har följt flera av hans pedagogiskt upplagda handledningar, senast för ett par veckor sedan då han visade hur han skapade ett motiv från Odenplan i Stockholm. Den här gången fick jag möjlighet att visa upp min egen enkla version av verket och det var förstås lite pirrigt, men han var snäll och uppmuntrande såklart.

Förra veckan ställde Stefan Gadnell ut på Galleri Nordic Art i Stockholm. Vi gick dit tillsammans med svägerskan och vännen Birgitta efter ett mysigt besök på klassiska Ritorno på Odengatan. Det hade förstås varit ännu roligare att komma på lördagens vernissage och träffa konstnären, men det hade vi inte möjlighet till denna gång.

I slutet av 1990-talet gjorde vi ett par Ålandsresor tillsammans med makens söner. En av dessa resor har blivit extra minnesvärd, dels för att alla tre söner var med, dels för att vi turades om att videofilma veckan nästan timme för timme. Det finns till och med en filmsekvens som visar vad som hänger på vårt tvättstreck och där speakern (jag i detta fall) berättar vem som äger vilken handduk. Ibland hör man ett bakgrundsljud i filmen som kommer från ett spel som heter Backpacker. Det var ett mycket populärt spel på den tiden och det gick ut på att man besökte olika platser och sedan fick svara på frågor om resmålen. Svarade man fel tjöt det till så alla hörde. Att jag tar upp det här beror på att Stefan Gadnell är en av skaparna till spelet. I artikeln Backpacker – folkhemsspelet av Martin Lindell intervjuas både Stefan och hans dåtida kompanjon Jens Thorsen om hur det gick till när spelet skapades och rönte stor framgång. Livet är fullt av sådana här roliga sammanträffanden och associationstrådar!

Stefan Gadnell på YouTube
Stefan Gadnell på Instagram
Stefan Gadnells hemsida

Akvarell två damer och en urna
När vi besökte London 2008 skulle James Bond-filmen Quantum of Solace ha premiär och varuhuset Harrods hade lyxig reklam för filmen i sina skyltfönster. Det är ett foto av ett sådant fönster som jag har målat av här. Det är verkligen ingen lyckad bild, men den var rolig att göra och den är rolig att ha med eftersom den har en koppling till en av våra fyrbenta släktingar som jag nämner nedan.

Vi lade ner en del tid i början av månaden på att förbereda och genomföra en guidad skulpturpromenad för vännen Marie. Om några veckor ska vi upprepa konceptet med Skolbiblioteksgruppen och eftersom ett par av dem läser detta vill jag inte avslöja så mycket i förhand, utan får återkomma i ämnet. Jag gillar att ta reda på en massa fakta och sedan återberätta för andra. Ju mer jag tar reda på om ett ämne, desto mer vill jag läsa och lära om ämnet. Intresset växer undan för undan så att säga. Antecknar jag för hand memorerar jag bättre än om jag skriver på datorn, det var kanske ingen ny upptäckt men det blev så tydligt denna gång.

Akvarell som föreställer Stockholms Observatorium
På morgonen den 25 april var jag på efterkontroll av mina ögon. Jag var där en halvtimme för tidigt men fick komma in direkt och fick då massor av tid över innan jag skulle träffa de andra och gå på Ritorno och Staffan Gadnell. Då passade jag på att gå upp till Observatoriekullen och titta på utsikten över Stockholm. Bilden visar Stockholms gamla Observatorium som byggdes på initiativ av Vetenskapsakademin och invigdes 1759. Byggnaden inrymde tidigare Observatoriemuseet. På en informationsskylt utanför står det att världens kanske längsta obrutna serie av väderleksobservationer har skett härifrån, men det problematiseras i en artikel på SMHI:s webbplats

Tillsammans med vänner ur nämnda Skolbiblioteksgruppen besökte vi också SETT-mässan i Kista och jag fick tillfälle att växla några ord med mina pigga efterträdare och andra gamla arbetsbekanta på mässgolvet. Ett alldeles för kort besök, men det får bli längre nästa år. Vi har också varit på härlig påskmiddag i Flysta och på lyxig 60-årsfest utanför Flen. Och för någon vecka sedan träffade jag vännen Ingrid på en trevlig lunchrestaurang i Stockholm. Så lite händer allt i pensionärslivet.

Akvarell som föreställer en cairn terriervalp
Buster – med koppling till James Bond. Jag målade bilden som present till värdparet på påskmiddagen.

På skärtorsdagen var vi, som nämnt ovan, på påskmiddag hos Buster och hans människofamilj. Buster är en liten valp av rasen cairnterrier och det är han som har en liten koppling till James Bond. Hans pappa heter Raskens Daniel Craig och har ni sett dem så vet ni att Daniel Craig spelade huvudrollen i Quantum of Solace och flera andra James Bond-filmer. Busters mamma heter Goldpennys Eternell och själv heter Buster Goldpennys I am Iron Man, men tilltalsnamnet är Buster. Raskens och Goldpennys är alltså kennelnamnen. På Svenska Kennelklubbens webbplats kan vi läsa att cairnterriern härstammar från Skottland där de fick hålla efter råttor och andra smådjur på bondgårdarna. Den erkändes som egen ras 1910. Och läser vi vidare på Cairnterrierklubbens webbplats får vi veta att Cairn är gaeliska och betyder stenröse och att namnet syftar ”på rasens egentliga användning som grythund och skadedjursutrotare”. Jag tror mig dock veta att Buster lever ett betydligt lugnare liv än sina stamfäder i Skottland.

Nu får jag sätta stopp för denna gång. Det blev lite kortare och jag har inte hunnit lika många korrekturläsningar som vanligt och ber om överseende med det. Mycket är i görningen, men först en tur till majbrasan.

Tack för att du ville läsa!

Om du vet någon mer som vill följa mina inlägg så finns det ett anmälningsformulär på min förstasida (lite längre ner på sidan).

April månads bild i almanackan som maken fick av mig när han fyllde 80 år.

2 Responses

 1. Det var superintressant med skulpturerna och guidningen. Västertorp är verkligen fint. Vilken dag ni valde också med strålande sol. Så kul, intressant och mysigt.

  Vi ses snart igen när jag är tillbaka från Spanien. Här är varmt kan jag avslöja. Nästan på gränsen till för varmt.

  Hoppas ni har en trevlig Valborg!
  Många kramar från Marie

  • Hej och Tack för kul och intressant läsning. Så kul att följa din utveckling inom måleriet. Jättefina bilder på fina bl. a. på Buster och förstås den från Frankrike. Visst minns jag Backpacker. Både vi och barnen spelade. Så kul!
   Önskar er en riktigt fin maj.
   Kram Astrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *