Akvarellmålning på svart papper. Bilden föreställer en domherre

Categories:

Det var någon, som jag tyvärr har glömt namnet på, som nyligen sade ”Det finns väl ingen tid i världshistorien som är så väldokumenterad som de senaste 10 åren.” Utsagan torde stämma och det beror förstås på sociala medier och den möjlighet dessa ger att visa upp sig för hela världen. Men tittar man på vilket förtroende som vi svenskar känner för olika medier så ligger de sociala i botten och videoappen TikTok hamnar allra sist. Detta får vi veta om vi läser Förtroendebarometern 2023, en undersökning från Medieakademin som mäter allmänhetens förtroende för institutioner, politiska partier, massmedier & företag och som publicerades den 7 mars i år (2023). I rapporten kan vi också läsa, något förvånande, att Flashback är den sociala medieplattform som åtnjuter högst förtroende bland svenskarna. Det är 2 procent av oss som känner förtroende för TikTok och 8 procent för Flashback. Ingen av siffrorna är särskilt höga.

Vintern har kommit tillbaka, men jag har tappat räkningen för vilken gång i ordningen det händer. Mina stackars krokusar har gömt sig hela mars och vågade inte titta upp förrän igår. Nu är det redan april och med detta blogginlägg bidrar jag ytterligare till den väldokumenterade samtiden. Efter en liten resumé av månaden som gått tänkte jag berätta lite om mina förebilder inom akvarellmåleriet.

Så här fina var mina krokusar i april 2018. Årets nykomlingar är för små att fotografera om jag inte ska lägga mig platt på magen och sådana övningar utför jag inte längre.

Gråstarrsoperationerna som jag nämnde i förra inlägget har gått bra, jag har varit försiktig och följt läkarens instruktioner till punkt och pricka och tills vidare ska jag inte behöva något annat än läsglasögon. Styrka 2,5 sade doktorn och då får det bli så. Någon gång i april blir det efterkontroll och lite längre fram kommer även maken att genomgå ett liknande ingrepp.

Dagen innan gråstarroperation 1 besökte vi Medeltidsmuseet tillsammans med vännen Birgitta. Det var inte det första besöket för någon av oss utan vi tycker det är kul att återvända dit, inte minst för att glädjas över hur mycket bättre vi har det nu för tiden, trots allt. De uppbyggda miljöerna med tegelhus och dockor ger verkligen känslan av att vandra runt i den medeltida staden, lida med kvinnan som dog i pest eller skrämmas av galgbacken. Fascinerande är också en byst man möter redan i museisalarnas ingång. Den föreställer Birger jarl, mannen som anses ha grundat Stockholm. Hans ansikte, som ser mycket verkligt ut, är rekonstruerat utifrån hans kranium och med hjälp av kriminologiska metoder. I en artikel på Medeltidsmuseets webbplats får vi veta att det som är svårast och mest osäkert att återskapa är öronens utseende, ögonfärg och hårfärg, medan formen på ansikte, ögon och mun är lättare att förutse. Gå gärna in och titta på bysten om du har vägarna förbi eller ännu hellre ta en tur genom hela museet. Den femte november i år flyttar Medeltidsmuseet från Helgeandsholmen till Börshuset i Gamla stan. Då får vi kanske anledning att göra ett nytt besök.

Vinterbild med röda små stugor.
En passande bild från månaden som gått. Jag har målat den efter ett fotografi av Ann, en trevlig instagram-vän. Hennes kontonamn är @skorpan58 ifall du vill se hennes vackra originalfoto.

Hela månaden har dock inte handlat om ögon och vinterväder. Häromdagen var jag och Seija på en härlig fotopromenad i Eskilstuna, guidade av vår vän Astrid som är född och uppvuxen i staden. Vi besökte också ett ganska nyöppnat galleri som drivs av Mats Boussard, en av våra trogna följare på IG Sörmland. Dessutom har maken och jag ätit vietnamesisk mat med hans före detta kollegor, varit på ett föreningsmöte och fått se bilder av Erik Jacobsson, fotografen bakom Sörmlands flygfoto, bjudits på middag i Älvsjö och själva haft middag för vovven Gustav och hans människoföräldrar.

En fredag i mars var vi i Skolbiblioteksgruppen och besökte Enbacksskolans bibliotek i Tensta, norr om Stockholm. Sedan jag blev pensionär gör jag sällan något relaterat till mitt tidigare arbete, men ibland händer det. I förra inlägget berättade jag om Internetdagarna och om några veckor besöker vi SETT-mässan i Kista, norr om Stockholm. Åter till Enbacksskolan där vi fick ett par timmar med skolans bibliotekarie, Cilla Dalén, en engagerad, påhittig och rolig tjej som alltid sätter eleverna i främsta rummet. Cilla har varit verksam många år inom Stockholms skolor och hon har också fått priser för sitt arbete, senast av Svenska Akademien som gav henne 2022 års bibliotekariepris. Du kan läsa mer om Cilla i Wikipedia.

En annan trevlig upplevelse var att få se en större samling av Staffan Erikssons konst. Staffan är gift med Seija (som jag nämnde ovan) och han ställde ut på Flens bibliotek under några vinterveckor. Jag fick Staffans tillåtelse att lägga ut en bild från hans vernissage den 11 mars.

Konstnär Staffan Eriksson visar sina tavlor.
Staffan Eriksson poserar framför några av sina vackra målningar. Han målar i olja, både abstrakt och figurativt och jag tycker hans verk är mycket inbjudande. Om du vill se fler av dem kan du besöka hans instagramkonto @erikssonsart

Staffan frågade om jag någon gång provat att måla på lite större papper. Det hade jag ju inte gjort, för det är svårare och mer avslöjande med det större formatet. Gör du ett misstag syns det direkt och jag gör många misstag, snubblar med penseln, sätter en kladdig hand på den vita ytan, råkar skada papperet när jag river av skyddstejpen etc etc Men eftersom han frågade var jag ju tvungen att prova och har nu gjort par försök att måla stadsmotiv i A4-storlek. Hus är ju det enklaste att rita/måla även om jag tappar tålamodet när det är flera hundra tusen fönster.
Akvarellmålning som föreställer hus i en sluttning i franska Menton
Första trevande försöket att måla något på ett papper i A4-format. Bilden föreställer Menton och är målad efter eget foto från 2017. Många fönster blev det och dessutom synligt kladd i kanten 🙂
Akvarellmålning på svart papper. Bilden föreställer en domherre
En annan nyhet jag har provat är att måla med metallfärger på svart papper. Jag använder både metallfärger och vanliga akvarellfärger för det blir roligare så och metallfärgerna ska ju räcka till julkort också. Bilden föreställer en av domherrarna som landat i vårt päronträd under vintern.

Nu tänkte jag berätta lite om de konstnärer som har inspirerat mig sedan starten hösten 2020 och jag börjar med ett förtröstansfullt citat. Det är hämtat ur boken Naturlära, ett praktverk som jag fick av min svägerska och som innehåller texter och målningar av Lars Lerin:

”Mina förebilder är annars hjärtats målare, naiver och naivister, fria från skolning och tradition, samtida konventioner och lärosatser, vars bilder är gjorda av pock och nödvändighet. Hellre en äkta hötorgsvy med svampar i granskuggad sjö än det ängsliga sneglandet mot rådande smak och anpassning till förbannelse.”

Mina förebilder inom akvarellmåleriet

Först måste jag förklara för vad jag menar med förebilder. Det är inte nödvändigtvis konstnärer jag försöker efterlikna, men var och en av dem har betytt något för utvecklingen av och tankarna om mitt måleri. Det finns många berömda konstnärer som jag beundrar, särskilt inom 1900-talskonsten, men de hör inte riktigt till den här kategorin. Nej, med förebilder syftar jag här på de generösa personer som delar med sig av sina tekniker på YouTube och Instagram, så kanske vore läromästare en bättre beskrivning av vad jag menar. Hur som helst, tack vare dessa konstnärer vågar jag ibland ge mig på mer komplicerade motiv än vad jag egentligen klarar av. Här presenterar jag – utan inbördes ordning som de säger i Let’s dance – ett litet urval av de 60 målare som jag följer på YouTube:

Åsa Sjölander
Åsa är en ung, inspirerande konstnär och en av de första jag upptäckte på YouTube redan hösten 2020. Hon har publicerat ett par hundra filmer, indelade i olika kategorier som blommor, landskap och abstrakt, men hon håller också kurser i akvarellmåleri både online och fysiska kurser i hemstaden Falun. Förra vintern deltog jag i en av hennes digitala nybörjarkurser, vilket jag har nämnt i tidigare inlägg. Jag har lärt mig mycket av Åsa, framför allt via kursen jag gick, men också via hennes presentationer på nätet. Hon är bra på att uppmuntra och att ge konstruktiv kritik.

Akvarellkonstnär Åsa Sjölander på YouTube
Konstnär Åsa Sjölander på Instagram
Här ett exempel där jag följt en av Åsa Sjölanders målarvideos

Foto som föreställer konstnären Christian Koivumaa framför sina målningar
Christian Koivumaa på Galleri 12 i Katrineholm.

Christian Koivumaa
Christian Koivumaa är den enda av mina förebilder som jag har träffat i verkligheten. En dag i januari besökte vi hans vernissage i Katrineholm och fick möjlighet att växla några ord med honom. Hans akvareller visas på utställningar över hela landet och han var senast representerad på Konst & Antikmässan i Älvsjö 2023. Christian Koivumaa är idag sörmlänning, men berättar på sin hemsida att han ursprungligen kommer från Tornedalen och har en bakgrund som elitidrottare inom karate. Utöver de pedagogiskt genomförda handledningar han publicerar på YouTube håller Christer också kurser i måleri, både online och fysiska kurser.

Watercolor artist Christian Koivumaa på YouTube
Christian Koivumaa på Instagram
Här ett exempel där jag följt en av Christian Koivumaas målarvideos

Lois Davidson
Lois Davidson, som numera delar YouTube-kanalen med sin dotter Morgaine och bor enligt uppgift i Brighton. Hon målar vackra semiabstrakta landskap och miljöer med lätt hand och i mjuka färger. Dessutom har hon en mycket behaglig röst och är lätt att följa. Det senare betyder inte att jag alltid lyckas med det, men hon ger goda chanser med sitt pedagogiska sätt att visa sitt måleri.

Lois & Morgaine Davidson Art på YouTube
Lois Davidson på Instagram
Här är ett exempel där jag följt en av Lois Davidsons målarvideos

Matthew White
Matthew White kommer från Kansas City i USA och har 68 000 prenumeranter på sin YouTube-kanal. Det som utmärker honom är att han hela tiden försöker ingjuta självförtroende i sina följare genom att ge mängder av tips på hur man kan lyckas med en målning och hur man får nytt mod att måla när självförtroendet sviker. Varje film inleds med en liten genomgång av vad Matthew vill förmedla och sedan visas själva målarvideon. Det går också att prenumerera på hans matnyttiga nyhetsbrev som nås via konstnärens hemsida.

Matthew White – Watercolor Instruction – YouTube
Matthew White på Instagram
Här ett exempel där jag följt en av Matthew Whites målarvideos

Ellen Crimi Trent
Ellen Crimi Trent är från USA, har 172 000 prenumeranter på YouTube och tills idag har hon publicerat över 800 målarvideos. Hon börjar alltid sina filmer med glada tillrop och är du inte pigg innan så vaknar du till direkt. Sedan småpratar hon familjärt genom hela filmen. Liksom de flesta målarinfluencers erbjuder hon två möjligheter: gratisfilmer och längre filmer för dem som är ”patreons” och betalar en månadsavgift. För nybörjare som vill lära sig enkla sätt att måla djur och blommor är hon helt underbar och jag har haft stor glädje av Ellens tutorials.

Ellen Crimi Trent på YouTube
Ellen Crimi Trent på Instagram
Här är ett exempel där jag följt en av Ellen Crimi Trents målarvideos

Paul Clark
En av mina absoluta favoriter är Paul Clark, som lägger ut en ny målarvideo varje onsdag. Han har 166 000 prenumeranter, men pratar på ett sätt så att man känner sig som vi satt i samma rum över en kopp kaffe eller en öl. Dessutom händer det att han går in och kommenterar sina följares alster, något som inte är så vanligt, men oerhört smickrande när det väl händer. Han är självironisk och rolig på det engelska sättet. Ibland hör man hans hustru i bakgrunden. Det är alltid en stor glädje att besöka hans kanal och jag tycker att jag har lärt mig mycket av honom. Paul Clark kommer från Storbritannien och håller kurser bland annat i Sydeuropa.
Paul Clark på YouTube
Paul Clark på Instagram
Här är ett exempel där jag följt en av Paul Clarks målarvideos

Jag nöjer mig med de här exemplen denna gång, även om det finns så många fler jag skulle vilja lyfta fram och ge välförtjänt uppmärksamhet. Men det får kanske bli ett stående inslag hädanefter att jag gör reklam för en förebild/läromästare per inlägg. Lättare för mig och lättare för dig.

Tack för att du ville läsa!

Om du vet någon mer som vill följa mina inlägg så finns det ett anmälningsformulär på min förstasida (lite längre ner på sidan).

Snöig gata med vitt hus. Mars månads bild i almanackan som maken fick av mig när han fyllde 80 år.
Mars månads bild i almanackan som maken fick av mig när han fyllde 80 år.




15 Responses

  1. Tack för ditt trevliga marsbrev. Så mycket du hunnit med och superfina målningar 🥰
    Vi ses snart!😍
    Bästa hälsningar från Marie

    • Tack för ett trevligt inlägg med massage av bra tips! Jag kommer att kolla på många kurser framöver (det får snöa hur det vill ;-). Kör med större format vet jag. Det blev så bra! Lite ”misstag” i akvarellen gör den mer levande.
      Glad Påsk
      /seija

    • Hej och God fortsättning på Påskhelgen och Tack för senast! Så trevligt att ni kom till Eskilstuna.
      Här kommer en sen reaktion på din senaste blogg. Mycket trevlig och underhållande läsning som alltid från dig. Håller helt med Seija. Fortsätt måla större. Blev ju jättefint.
      Kram Astrid

      • Tack framförallt till dig och det gör vi om på olika ställen! Så glad jag blir att du uppskattar inläggen och jag blev så uppmuntrad att jag testade en stor igen!🥰Kram och trevlig vecka!
        Anette🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *