Categories:

Den färgsprakande månaden september har precis lämnat över till den ännu mer färgsprakande oktober och vem har något emot lite färg? Hösten är verkligen vacker och tänder vi stearinljus så syns lågorna, vilket dom tyvärr inte gör på sommaren. En normal höst brukar vi också tända en massa myslampor, men det går ju inte riktigt nu när elpriserna är så höga och vi ska vara energieffektiva. Vi får se hur det blir till jul, om det är lika mörkt i stugfönstren som nu.

För att illustrera min höstkänsla försökte jag hitta en höstbild bland mina alster, men det finns inte så många så jag får nöja mig med ”den här gamla trasan”. Den är målad efter ett fotografi jag tog i Köping för ett par år sedan. Mer om målandet senare.

Höstguld – Eken vid Köpingsån var färgsprakande och promenaden längs ån är fin. Annars tyckte vi att staden kändes ganska deppig med nedlagda butiker och väldigt lite folkliv.

För att göra en återblick på september så började månaden med att riksdagsvalet dominerade alla samtal runt köksborden och i press, radio, tv och sociala medier. Valet dominerade också våra liv eftersom maken arbetade med förtidsröstningen och vi båda förberedde oss inför valarbetet i Engelbrektsdistrikten. På valdagen hade vi båda turen att få riktiga dreamteam, där alla var mycket trevliga och samarbetade bra. Det var roligt helt enkelt och allt förflöt friktionsfritt tills det var dags att ringa in resultaten till valnämnden. Det är nämligen så skönt när man är klar med ett val och det känns högtidligt att ringa de där samtalen. Man känner sig ”lite viktig”. Men den här gången gick det inte att komma fram på telefon och jag har inte fått någon vettig förklaring till vad som egentligen hände. Efter 20 försök lyckades jag ringa in riksdagsvalet, men sedan var det stopp. Ett samtal per val ska ringas och jag fick ett bestämt nej när jag frågade om jag inte kunde rapportera kommunvalet också när jag ”ändå hade dem på tråden”. Då trodde jag att vi skulle vara tvungna att sitta hela natten och ringa, men det löste sig på annat sätt: När alla valen var färdigräknade och protokollförda åkte jag och min vice ordförande till Stockholms stadshus där vi fick lämna in och redovisa allt valmaterial. Personalen där var väldigt nitisk och det tog en stund, men de lugnade oss med att våra resultat skulle mailas in nu när det inte hade gått att ringa. Så vi fick lite nattsömn ändå efter hemkomsten klockan 1:30 på natten. På onsdagen efter valdagen var maken och jag även med på onsdagsräkningen och jag nämner lite om det också ifall ni inte vet hur det går till. I Stockholm sitter vi två och två vid långa bord i Blå hallen i stadshuset och med en röstlängd framför oss. Varje bord tar hand om var sin valkrets och uppgiften är att granska för sent inkomna förtidsröster, förtidsröster som blivit underkända i vallokalerna och brevröster från utlandet. Två par får dela på en valurna och efter att alla bord har granskat färdigt ett val får urnorna tömmas och valsedlarna sorteras i partihögar. Vi slipper dock räkna rösterna, det gör de s k bordscheferna som dagen till ära har sedelräknare för ändamålet. Min arbetskompis den här långa dagen hette förresten Sven-Bertil, jag har aldrig träffat en människa som heter Sven-Bertil förut och nej, det var inte Evert Taubes son. Dubbelnamn finns ju bara min generation och uppåt som bekant. Sven-Bertil var i alla fall en mycket trevlig herre och vi hittade snabbt effektiva sätt att samarbeta på. Arbetsdagen blev dessutom 2-3 timmar kortare än vad den hade varit på valdagen. Då lämnar vi det det ämnet även om riksdagsvalet fortfarande dominerar i medierna och på Twitter är det i princip fullt krig. Dygnet om.

Akvarell som föreställer ett vackert hus i Toscana
Sommar i Toscana. Podere Sant’ Allesandro.

Efter sommarens alla resor och utflykter har vi hållit oss i Stockholm och Malmköping på sistone och varit nöjda med det. Däremot har jag ägnat mig åt att måla av några reseminnen. Maken efterlyste Toscana-bilder, så jag tog fram ett gammalt album och fotograferade av några bilder för att sedan kunna exponera dem i ett lite större format (på paddan). Det har varit väldigt roligt att kämpa med de där motiven, så nu funderar jag på att leta fram några från Alsace, vilket är en värre utmaning med tanke på alla korsvirkeshus i regionen. Toscana var för övrigt ett favoritresmål i början på 00-talet och vi hann resa runt en hel del därnere under våra vistelser. Sedan började vi bila till Rivieran istället, men det är en annan historia.

Akvarell som föreställer hus och ett stort parasoll i staden Serre di Rapolano,Italien
Vi gjorde som sagt flera utflykter i Toscana. Den här bilden är från Serre di Rapolano. Parasollet blev av misstag väldigt stort, men det kan väl vara bra om det kommer ett plötsligt skyfall som det kan göra i Sydeuropa. Många får ju plats under parasollet.

Det har också blivit några halloween-motiv, mest efter handledningar på YouTube men även ett fåtal som jag själv har hittat på. Kanske får ni se något av dem i nästa inlägg, för då har vi halloween-pyntat köket.

Jag brukar berätta om vilka böcker jag ”läser” och vecka 35 tog jag mig an en bok som åtminstone är utgiven under det här årtusendet, men gammal nog för att bara vara tillgänglig antikvariskt och via bibliotek. Och eftersom jag fortfarande är kvar i nybörjarträsket så heter boken ”Akvarellmåleri för nybörjare”! Den består av 18 kapitel och jag har räknat ut att jag är klar till nyår om jag genomför en lektion i veckan. Då hinner man ju lite annat också, inte minst allt som ska göras för säkerhets skull.

Som pensionär gör man en massa saker för säkerhets skull. Pensionärer är sällan rebeller (såklart finns undantag), är lydiga och gör som myndigheterna säger. Därför tog vi spruta 5 i början av månaden och vi kommer säkert att ta spruta 17 när det blir dags för den. En annan sak vi gjorde för säkerhets skull var att åka in till Eskilstunapolisen och beställa ett nationellt id-kort. Det nationella identitetskortet fungerar som resehandling i hela EU- och Schengenområdet och är även giltigt som legitimation i Sverige. Vi bokade detta kort trots att vi redan har pass och aldrig har glömt passet hemma när vi är på resa. Men vi gjorde det för säkerhets skull (och fotona som togs av oss blev acceptabla. På passen ser vi ut som kriminella båda två). Sedan kom det ju en statlig utredning 2019 som föreslog att ett nationellt id-kort skulle ersätta körkortet som legitimation, men den utredningen verkar ha fastnat i remissförfarandet eller så har [övergångs]regeringen slarvat med att uppdatera sin webbplats. Är det någon som vet mer om detta så skriv gärna i kommentarsfältet.

Här är ännu en bild från Toscana, närmaste bestämt staden Arezzo. För säkerhets skull tog jag inte med alla flaggor på husfasaderna och jag hoppade över undertecknad som poserar i förgrunden på fotoförlagan. För om jag hade tagit med allt det där så hade bilden legat hopskrynklad i papperskorgen nu.

Men det är naturligtvis inte bara pensionärer som gör saker för säkerhets skull. De flesta av er som läser detta är föräldrar och ni gör och har gjort mycket för säkerhets skull för att skydda era barn – eller husdjur – och av omsorg om dem. Och på tal om barn så har vi gjort lite trevligheter också sen sist. I mitten av månaden var vi på härlig middag hos kära vännen i Axelsberg och dito hos makens yngste son med fru. Sonhustrun som satt upp den här webbplatsen hjälpte mig att lösa några av frågetecken. Nu kan jag byta målningar på startsidan och längst ner på samma sida exponeras numera mina inlägg på målarkontot. Tack Linda!

Förra helgen var mellansonen med sin fina familj här på en kräftskiva som nästan saknade kräftor! Det var ju lite dråpligt och beror på att det inte fanns kräftor att köpa någonstans, men det blev bra ändå eftersom familjen är så trevlig och det fanns lite annat på bordet.

Fototävlingen Djur i Malmköping som jag berättade om i förra inlägget är avgjord och fyra vinnare fick var sitt presentkort som gäller på den lokala zoo-butiken. På den här sidan kan ni se de vinnande bidragen. Nu är det oktober och planeringen för julmarknaden med pepparkakshustävling har påbörjats. På en liten ort händer i princip ingenting roligt utan att ideella krafter lägger ner arbete.

Men nu är det vila och lördag och jag önskar er alla en fortsatt fin oktober månad. För säkerhets skull skjuter jag upp det utlovade temat till nästa månad. Jag var lite sent ute och det är ju ändå lite trevligt att kunna skicka ut det här i månadsskiftet.

Tack för att du ville läsa!

Vill du få ett mail varje gång jag publicerat ett blogginlägg? Skicka då ett mail till info@anetteholmqvist.se så skriver jag upp din e-post.

8 Responses

 1. Tack för att du bjöd så trevlig läsning.💯💯 Agerade valförättare när jag bodde i Österåkers kommun. Tänk att alla har så många strängar på sin lyra,
  Trevlig helg och kram
  Vännen Anna-Maria ❤️

 2. Tack för supertrevligt brev!
  Så mysigt med allt ni gjort. Det var också härligt när ni besökte mig i Axelsberg dagen efter valet. Trevliga och fina målningar du gör.
  Nu en liten kommentar kring mysbelysning. Ni kan ha myslampor med lampor 0,6 watt från ikea. Om ni har 10 st tända 10 h per dygn i 5 månader blir det fortfarande under 10 KW totalt. Det är ganska lite el i det större perspektivet brukar jag tänka. Det går ju 100 sådana lampor på en gammal 60 watts vi lampa så ända ganska bra.
  Hoppas ni har det bra i höstmörkret så ses vi i november.

  • Tack så jättemycket Marie för beröm och stort tack för senast. Det där med lamporna ska vi absolut kolla upp! Tack för tipset och vi ses i slutet av november. Ser fram emot det! Kram Anette och trevlig söndag

 3. Tack för ett mycket trevligt blogginlägg. Kul att läsa om ert valarbete. Här deltog vi båda två för första gången., både med förtidsröstningen och själva valdagen. Ett spännande och roligt arbete som vi som nyblivna pensionärer tyckte var en trevlig erfarenhet. Kul att få se fler av dina målningar. Vilken talang du är och vilken utveckling.
  Ska bli så kul att äntligen få träffas igen när det blir dags för Instameet.
  Anars planerar vi som bäst vår resa till Miami och Karibienkryssningen därifrån. Ska bli så härligt
  Kram Astrid

  • Tack så hjärtligt Astrid för allt beröm! Så kul du gillade inlägget och mina målarförsök. Ja, det är både roligt och spännande att jobba med valet! Vi ses om några veckor och ska bli intressant att höra mer om era reseplaner! Kram Anette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *