Akvarell som visar liten stuga med halmtak. Skog i bakgrunden

Categories:

”Säg det latinska namnet! Säg det latinska namnet!” Ropen hördes från de bakersta bänkraderna i den mörklagda salen och det var väl de ropen som hindrade maken från att tuppa av och börja snarka. Det är nästan 25 år sedan och vi hade hamnat på en bildvisning av Sveriges samtliga existerande arter av svampen champinjon och det visades flera diabilder av varje art! Föreläsaren var en då känd svampexpert, ofta inbjuden till tevesofforna och van att prata svamp så alla förstod, men det gick inte riktigt hem hos den här publiken. Vi hade nämligen gått med i en förening för att lära oss mer om matsvamp, men den visade sig vara något helt annat och vi lämnade föreningen efter några månader. Med det sagt, inget fel på den lovvärda föreningen vars medlemmar gör stor nytta, men den var fel för oss då. Jag kom att tänka på detta när jag lyssnade till mykologen Hanna Johannessons fantastiska sommarprat i augusti. Hon hade förmågan att förmedla sina specialistkunskaper på ett spännande sätt och jag vill påstå att hon gjorde en riktigt folkbildande insats med sitt program. Under den dryga timme det varade fick vi lära mer om svampens roll i naturen, om dess användningsområden för människan, om när den är till nytta och till skada för den biologiska mångfalden. Hanna Johannesson berättade också att världens största individ, större än den största val, är en honungsskivling som växer i Oregon och den är flera kilometer stor. Ja, det är naturligtvis inte själva fruktkroppen som är så stor, utan mycelet, det nät av trådar (hyfter) som växer under svampen nere i jorden och samarbetar med andra organismer. Svampforskaren Anders Dahlberg beskriver det så här ”[Träd]Roten har som en lovikkavante på sig, och vanten är själva mykorrhizan, stickad av tunna svamptrådar som växer runt och in i roten.” (Ur Svamparnas hemliga liv publicerad av Sveriges Natur, 2020).

Akvarell som avbildar en orange pumpa och två flugsvampar med ögon.
Var hör svamparna hemma i ekologin, är de växter eller djur? Jag hade väl inte tänkt så mycket på det förrän jag för många år sedan läste en artikel i Forskning och framsteg och som resonerade om att svampen skulle vara ett djur. Som ivrig svampplockare var det lite kusligt att läsa, inte för att jag någonsin har varit vegetarian men skulle jag nu plötsligt döpa om mig till jägare? Så illa var det förstås inte och utifrån dagens kunskapsläge är svamparna varken växter eller djur, de tillhör ett eget rike, Fungi. Dock står det i Artdatabankens faktaspäckade artikel att de är närmare släkt med djur än med växter, så kanske är min gamla målning med ögonförsedda svampar inte helt missvisande..?

Så var den då definitivt slut, den här märkliga sommaren med i nämnd ordning ökenhetta, oavbrutet regn och en sällan skådad invasion av värsta sortens mygg. Jag läste någonstans att det är så kallade ”översvämningsmyggor” som invaderade oss i Mellansverige. De här speciella myggorna kläcker sina ägg i vattenpölar och är mer aggressiva än de vanliga sorterna som minsann inte är behagliga att ha att göra med dom heller. Det har skrivits en hel del om det i medierna i sommar, och det finns massor av webbsidor med prefixet mygg, men problemet med ”översvämningsmyggor” har faktiskt uppmärksammats tidigare år, bland annat i en artikel från Kemikalieinspektionen. Det finns för övrigt 50 arter av stickmyggor i Sverige och hur många miljarder det finns av varje art har jag inte tagit reda på. Men den som har gett myggorna deras svenska namn är myggforskaren Anders Lindström vid Statens veterinärmedicinska anstalt ifall ni inte visste det innan. Han är nog myggornas egen Leif GW Persson. För att avsluta om detta så fick vi sitta inomhus helg efter helg med våra gäster i början av månaden, ingen katastrof men lite trist ändå när trädgården var städad. Nu har det lugnat ner sig med myggorna, men jag måste torka bort deras döda kamrater från fönstren så att inte lördagens nattgäster tappar aptiten redan under välkomstdrinken.

Akvarell som visar litet rött hus på ett berg, d v s Utsikten på Vrångö.
I början av september gjorde vi resa till en Vrångö, en vacker ö i Göteborgs skärgård. Ön har cirka 350 bofasta invånare och våra vänner utgör två av dem. Bilden ovan, som var en gåva till värdfolket, föreställer Utkiken på öns högsta topp. Däruppe höll lotsarna till från 1600-talet och fram till 1931 då de fick flytta till Vinga. Lotsarnas uppgift var att leda fartyg ut och in från hamnen och när det behövdes hjälpte de också fartyg i nöd, alltså samma uppgift som lotsar har idag. För detta fick fartygen betala en avgift där 60 % hamnade hos staten och resterande 40 % gick till lotsarna. Den uppgiften har jag hämtat från Hans Högmans text Lotsväsendet i Sverige och vill du veta mer om just Utkiken på Vrångo så har Styrsö sockens hemsbygdsförening bra information. Hos de senare får vi veta att under det stora nordiska kriget 1700-1721 blev lotsar tillfångatagna av (danska) fiendeskepp på grund av att de visste så mycket om farvattnen i skärgården. Det var för övrigt det sista kriget som Sverige utkämpade som stormakt, men det skulle komma 11 krig till innan vår över 200 år långa period av fred inleddes. (Se Wikipedias Lista över Svenska krig) Men åter till Vrångö, ön ingår idag idag Göteborgs kommun, men tillhörde fram till 1974 Styrsö landskommun (Om ni undrar över årtalet så avslutades den svenska kommunsammanslagningen från 1971 först tre år senare). Det är en vacker plats och vill du se några fina bilder har jag lagt ut ett par på min fotosida här på webbplatsen. För övrigt hade vi tre underbara dagar på Vrångö och blev bortskämda som kungligheter. Stort tack för det Kenneth och Anna-Lena!

September har varit en ganska händelserik månad, så jag har inte hunnit måla så mycket som jag brukar. Det har blivit en del minnesbilder från sommarens utflykter, enstaka tändsticksaskar och den sista veckan har jag överträffat butikerna i att vara först med julen genom att måla klart alla julkort. Jag förstår att det låter väldigt tidigt, men i december är det ju så mycket annat som ska förberedas så det är skönt att redan ha det gjort. Flera av julkorten har ett gemensamt tema, men det avslöjar jag såklart inte här.

Bild som visar tändsticksaskar med akvarellmotiv
Tändsticksaskar med akvarellmotiv kan vara ett trevligt komplement till blomkvasten eller vinflaskan när man går på bjudning. Men det gäller att välja rätt klister så att bilden inte lossnar från asken. Jag provade en gång med superlim och det trängde igenom akvarellpapperet så att jag för att täcka över fläcken fick göra om motivet till en bild med snö.

En av tändsticksaskarna ovan tog jag med som gåva när vi bjöds hem till min nya släkting, sysslingen som hade spårat upp mig via sin släktforskning och som jag berättade om i inlägget från maj. Det var fantastiskt trevligt att träffa henne och dessutom en överraskning att hennes man arbetar på samma ställe som jag pensionerade mig ifrån 2021. En annan av tändsticksaskarna ovan fick Seija när hon och hennes make bjöd på middagsträff i stugan utanför Flen. En härlig kväll för oss tjejer i @ig_sormlands redaktion och våra medföljande makar. Vi har också träffat Skolbiblioteksgruppen och diskuterat regeringens lässatsning och lagförslag om bemannade skolbibliotek. Förslagen väcker naturligtvis glädje i bibliotekssverige, men det är många aktörer som ska tycka till så vi får se var förslagen landar.
Ett mer sorgligt minne från september är att vi fick säga adjö till en vän som vi känt i 20 år och haft många fina och roliga upplevelser med. Han avled hastigt en onsdag i augusti, bara 54 år gammal. Begravningen blev känslosam och vacker i den osedvanligt vackra kyrkan i Vadsbro, ett litet samhälle mellan Nyköping och Flen. När jag kom hem målade jag av kyrkan för att hedra vår vän. Jag tänker mycket på honom och hans närmaste som nu måste hantera sorg och saknad för lång tid framåt.

Akvarellmålning som visar Rönne kyrka i Bornholm
Jag nämnde i förra inlägget att vi hade varit på en kryssning med Viking Line och bland annat besökt staden Rønne på Bornholm. Akvarellen är en fri tolkning av kyrkan som var det första vi såg när vi klev av shuttlebussen och den är ett exempel på en minnesbild från min sommar.

Ovanstående bild får också bli en illustration till avslutningen av detta inlägg. Egentligen hade jag tänkt berätta om både Livrustkammaren som vi nyligen besökte med Birgitta och om Stora Sundby slott där jag var med Seija och Astrid i måndags, men det får vänta tills nästa gång. I stället sätter jag punkt genom att presentera ytterligare två av mina viktigaste handledare inom måleriet, den här gången två utomeuropeiska herrar – Ghanashyam Sonowal och Javid Tabatabaei – som jag haft mycket akvarellglädje tillsammans med. De har förstås dom båda inte en aning om, men nu vet det ni i alla fall.

Ghanashyam Sonowal (Paint with David)
Ghanashyam Sonowal kommer från Indien och har 130 000 prenumeranter på sin YouTube-kanal. Jag vet egentligen inte så mycket om honom, mer än att han själv började sitt måleri med att inspireras av andra fram tills 2016 då han öppnade sin egen kanal. För mig som nybörjare (dit jag fortfarande räknar mig) har han varit en utmärkt person att följa och ha som handledare. Han använder starka färger, djupa kontraster och inte alltför komplicerade motiv. Dessutom har han en behaglig röst att lyssna på.

Paint with David på YouTube

Paint with David på Instagram

Här är ett exempel där jag följt en av Paint with Davids målarvideos

Javid Tabatabaei
Javid Tabatabaei kommer från Teheran i Iran, men är nu verksam i Vancouver, Canada. På sin hemsida berättar han att han har målat i 20 år och haft utställningar i flera världsdelar. Javids YouTube-kanal har 136 000 prenumeranter, han är mycket produktiv och har publicerat över tusen videohandledningar. Han påminner i viss mån om Ghanashyam som jag nämner ovan, båda har inspirerat mig att måla olika miljöer med hus, men Javids handledningar är ibland mer komplicerade och kan vara svårare att följa då han är mer tystlåten än sin indiska kollega.

Watercolor By Javid Tabatabaei på YouTube

Javid Tabatabaei på Instagram

Här är ett exempel där jag följt en av Javid Tabatabaeis målarvideos

Akvarell som visar liten stuga med halmtak. Skog i bakgrunden
Den här har jag målat efter ett foto jag tog utanför Strängnäs för ett par veckor sedan. Det går kanske att se spår av hur jag inspirerats av Ghanashyam Sonowal och Javid Tabatabaei.

Som ett PS kopplat till utvikningen om Vrångo ovan, måste jag nämna att det sista kriget Sverige utkämpade var Fälttåget mot Norge 1814 då Karl den XIII inte ville godkänna Norges krav på självständighet. Och man kan väl säga att han stort sett fick som han ville. Men idag känns tanken på krig mot Norge så orimlig och fjärran då vi glädjer oss åt att en norsk författare, Jon Fosse, fått nobelpriset i litteratur. Det är nästan 100 år sedan en norrman fick detta aktningsvärda pris och Jon Fosse är den fjärde i ordningen.

Tack för att du ville läsa!


13 Responses

 1. Tack för trevlig läsning om era utflykter och din målning. Sorglig läsning också med er vän som gick bort så ung. Många kramar till dig och Christer! Vi ses i december då jag kommit hem från Spanien. 🤗🥰❤️

  • Sent omsider kommer ett Tack för härlig läsning!
   Nyss hemkommen, uppackad och tvätten i maskinen tog jag mig äntligen tid att läsa ditt inlägg från September. Som vanligt intressant läsning med väldigt varierat innehåll. Verkade väldigt fint på Vrångsö. Har en kusin som bor på Styrsö. Verkar vara i närheten.

   Måste också tillägga att målningen från Strängnäs där du inspirerats av
   Ghanashyam Sonowal och Javid Tabatabaei tilltalar mig mycket.
   På återhörande och återseende
   Kram Astrid

   • Tack så jättemycket Astrid! Så kul att du uppskattade! Javisst, färjan stannar vid Styrsö på vägen till Vrångö, så det är nära!
    Tack för beröm för målning också.
    Kram och vi ses frampå. 🥰❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *