Akvarell som visar rött hus och vitt runt hus mellan två björkar.

Categories:

Det var i början av november 2016. Sveriges huvudstad hade drabbats av det värsta snöovädret på över hundra år. Arga röster klagade på så kallad ”feministisk snöröjning” och norrlänningarna skakade som vanligt på huvudet över att lite snö orsakade kaos i Stockholm. Mer än så behövdes inte för att debatten skulle polariseras, det behöver inte utbryta krig för tonläget ska nå oanade höjder. Men jämfört med de diskussioner som förs idag, framför allt på X, var det hela förstås en bagatell. Hur som helst, min dåvarande arbetsplats låg på Kungsholmen, något kvarter från det lilla kapellet på bilden nedan. Om jag var klädd för vädret kommer jag inte ihåg och det var troligtvis inte relevant för ut och fotografera skulle jag till varje pris. Det låg en halvmeter snö på alla parkerade bilar, trottoarerna var begravda under snötäcket, det var svårframkomligt men också sagolikt vackert och bilderna blev jättebra. Jag kan faktiskt inte minnas att jag sett så mycket snö efter denna tisdag och onsdag i centrala Stockholm.

Akvarell som föreställer ett litet gult kapell i snö.
Referensfotot till den här målningen är ett minne från de snöiga 8-9 november 2016 och det är också ett av de foton som vi använde under en gemensam målardag, min vän Seija och jag. Målningen föreställer S:t Eriks kapell i snö. Det kapellet ligger i Grubbensringen, ett stenkast från där jag alltså jobbade på den tiden och ett givet mål i snöyran. Men vad är det egentligen för en liten kyrka? På Wikipedia kan vi läsa att det här kapellet ursprungligen byggdes som begravningskyrka till den närliggande Stockholms stads allmänna försörjningsinrättning, det som sedan blev S:t Eriks sjukhus och som idag är en vårdcentral och dessutom rymmer viss laboratorieverksamhet. Det var meningen att kapellet skulle rivas på 1970-talet när man ändå var igång att riva andra byggnader på området, men det stoppades tur nog av en engagerad kyrkoherde vid namn Carl-Magnus Magnuson. Det senare får vi veta om vi besöker Svenska kyrkans webbplats. Hoppas att de driftstörningar som rått på den webbplatsen sedan 22 november är åtgärdade när du läser detta, annars får du göra en virtuell tur inuti kapellet på den här sidan.

Nu skriver vi den 25 november 2023, alltså drygt sju år efter min snöpromenad i centrala Stockholm. Solen lyser och det ligger ett tunt vitt täcke över gräsmattan, så tunt att varje enskilt grässtrå syns lång väg och det är lätt för de älgar som intagit trädgårdarna att vandra runt ostörda av väder och vind. Halt är det förstås på vägarna, men det råder absolut inget trafikkaos. Nu börjar det dra ihop sig till advent, en tid på året som både maken och jag uppskattar och börjar längta till redan i början av november. I år inledde vi tidigt när vi tillsammans med Birgitta besökte Tomteparaden på Sven-Harrys museum i Stockholm. Det är en utställning som berättar om tomtens historia via folktro och traditioner. På väggarna hänger berömda julkortsmotiv och i ett särskilt rum står fina porslinstomtar från förr. Den välklädde gårdstomten från Nils Holgerssons underbara resa finns också med liksom julbocken som är tomtens föregångare. I Folkminnesbloggen som drivs av Institutet för språk- och folkminnen finns artikeln Julbocken – en skrämmande föregångare till jultomten för dig som vill veta mer om hur julbocken blev en del av svensk jultradition. Det senare påminner mig osökt om när Skansens julmarknad fyllde 100 år 2003. Via en amatörteaterförening hade svägerskan och jag fått uppdraget att gå runt i parken utklädda som Judas med penningpungen och hans bock. Redan när vi kom ut från omklädningsrummet möttes vi av en folksamling som gapskrattade åt oss och det var till och med en DN-journalist på plats. Den här folksamlingen inklusive journalisten följde sedan efter oss och det fylldes på med nytt folk under hela vår promenad runt Skansen. Till att börja med var jag utklädd till Judas och eftersom kängor inte ingick i den lånade utstyrseln fick jag höra kommentarer i stil med ”Så snygga stövlar tomten har”. Bocken, det vill säga svägerskan, hasade sig fram bredvid mig, kvidandes och suckandes. ”Det var väldigt vad hon klagar”, tänkte jag oförstående, men sedan i halvtid, när vi bytte roller, blev jag minsann varse hur svårt och obekvämt det var att gå framåtlutad med brädor på ryggen. Tur att detta inte var idag när jag har diskbråck sedan länge. Skansen-besökarna blev dock kungligt roade under de timmar vi drog runt i parken. I slutet hörde jag en bekant röst säga ”Jag letar efter min fru”. Det var maken som hade anlänt och inte förstod att den stora publiktilldragelsen var hans fru och syster.

Foto som visar julbocken och Judas med penningpungen.
I den tryckta tidningen fanns en bild på oss, men den saknas tyvärr i webbversionen av DN-artikeln från 30 november 2003. Jag visar istället en bild som maken tog av sina nära anhöriga. Det hedrar honom att han inte kände igen oss, eller hur?

När det gäller akvarellmåleriet har jag inte varit hyperaktiv under oktober och november, det har blivit några målningar av hus, både verkliga och påhittade. Visby, Eskilstuna järnvägsstation, Engelsbergs bruk och Arlanda hör till de verkliga motiv som fått stå modell under mina övningar. Sedan fyllde maken år i början av november och då försökte jag mig på några bilder på honom och favoriten Nalle Puh. Det hade varit roligt att visa någon av de bilderna, men eftersom Disney håller så hårt på upphovsrätten (jag berörde detta i mitt blogginlägg från januari) så får jag avstå från att publicera dem på internet. Men har ni vägarna förbi någon gång kan jag ju visa upp dem.

Akvarell som föreställer röd-gult hus i Visby. I bakgrunden syns Visby ringmur.
Ett av flera motiv från Visby, just denna är producerad med billigare konstnärsmaterial. Ytterligare exempel från Visby finns på mitt instagramkonto, till exempel den här målningen. Jag inser att jag måste träna på att måla murar och ruiner. Tyvärr så finns det mycket som behövs tränas på och tiden räcker inte till. Och då ska vi inte tala om AI och ChatGPT. Det vill jag också testa och sätta mig in i för att inte komma ”hundra år efter alla andra” bara för att jag är pensionär. Antagligen är det enklare än att måla murar, så jag borde ta mig tid. Något blogginlägg med hjälp av en chatbot blir det dock inte.

Det har hänt en del roliga saker de senaste månaderna och som jag vill nämna i all korthet. I början av oktober hade vi besök av yngste sonen med fru. Då blev det som alltid ett par timmar framför datorn, men också måltider, prat, promenader och avslutningsvis en film från 1961 (Kanonerna på Navarone), mindre sövande än Täcknamn Odessa som vi såg en annan gång. Vidare har vi varit på 50-årskalas i Spånga Folkets hus och på 40-årskalas i Hägersten, lunchat med vännerna i Skolbiblioteksgruppen samt deltagit vid en mindre tillställning på Svensk biblioteksförening. Målardagen med Seija som jag nämnde i början var en riktig höjdpunkt, det var en ära och väldigt kul att få måla tillsammans med en så begåvad och inspirerande person. Men årets stora händelse är att en hittills okänd syssling sökte upp mig i våras. Det berättade jag om i början av majinlägget och sedan dess har vi hunnit träffas både hos henne och hennes man och hemma hos oss. Hon släktforskar på avancerad nivå och har tagit fram fakta om mina föräldrar som jag förut inte kände till. Så snällt av henne och så spännande för mig! Det betyder hur mycket som helst och har rett ut några frågetecken i mitt liv.

Akvarell som visar rött hus och vitt runt hus mellan två björkar.
Nu fick akvarellen från Engelsbergs bruk komma med bara för att det var veckans tittarfråga i gårdagens upplaga av tv-programmet Landet runt. Engelsbergs bruk är inte vilken plats som helst, utan det är ett av UNESCO:s världsarv, vilket betyder att det är ”en kultur- eller naturmiljö som är så värdefull att det är en angelägenhet för hela mänskligheten” (citat från Riksantikvarieämbetets webbplats ) Sverige har i dagsläget 15 världsarv och det senaste, Hälsingegårdarna, fogades till listan 2012. Engelsbergs bruk, som är privatägt, fyller 30 år som världsarv i år och räknas tydligen som ett av världens främsta industriminnen. Det beror på att järnbrukets byggnader och industrianläggningar fått stå intakta sedan 1700- och 1800-talet. Vi besökte den här platsen när vi 2020 gjorde en omväg via Fagersta och Norberg på vår väg till Örebro.

Eftersom jag nämnde ett tv-program i bildtexten ovan vill jag nämna ett till, serien Sveriges Historia som visas i SVT under hösten. Igår visades fjärde avsnittet och i slutet av programmet dök ”vår vän” Birger jarl upp som jag skrev om i marsinlägget och som jag sedan återkom till i sommarinlägget. Det hoppas jag verkligen att ni inte missade och gjorde ni det finns länken till avsnittet här. I en artikel i Sydsvenska dagbladet från i morse visar artikelförfattaren på likheterna med ”Historien om Danmark”, en serie som sändes i dansk teve 2017. För några minuter sedan kom ett svar i Expressen från en av producenterna till den svenska serien, men den artikeln är bara tillgänglig för prenumeranter så jag vet inte vad personen svarade.

Akvarell visar julgran i mörker mellan gula hus i stadsmiljö
Det här är inget julkort utan en av mina egenhändigt tillverkade tändsticksbilder med julmotiv. Som sagt, dom med Nalle Puh vågar jag inte visa upp av skäl jag redan nämnt, men han är söt som jultomte.

Nu börjar det bli dags att sätta punkt. Jag kan dock inte låta bli att berätta att efter att jag skrivit det där om ChatGPT (i bildtexten till Visby-målningen ovan) så kunde jag förstås inte låta bli att ladda ner ChatGPT-appen. Det var så roligt att jag blev jag sittandes minst en timme och försökte ställa lite mer personliga och invecklade frågor för att se vad som kom fram. Jag ville bland annat veta hur chatboten såg på sig själv i olika situationer och då i förhållande till utbildade bibliotekarier. Efter en tiondels sekund kom ett långt och ganska uttömmande svar som jag med väl valda sökord inte kunde få fram via enskilda svarsträffar i Google. Det skulle vara kul att testa AI-genererade bilder också, men det får bli om jag får tips om en gratisapp. Men först måste jag lära mig måla murar.

Tack för att du ville läsa!

8 Responses

 1. Jag hade gärna sett dig på Skansen 😂. Nu är det ju inte möjligt utan vi får ta en målardag igen efter Nyår 👋😄
  Vänligen Seija

 2. Så intressant blogginlägg du skriver. Vad du/ni hinner med! Superfina målningar också. Själv har jag besökt Västertorps simhall 3 ggr de senaste veckorna och då tänkt på den fina statyvandringen du och Christer bjöd på i våras. Det ska bli superkul att ses snart igen. Många kramar från mig!
  Marie

 3. Alltid så trevligt att läsa om dina och Christers eskapader ❤️✌🏼 Idag är vi insnöade i Stugan. Ingen har plogat vägarna i Vettershaga 😅
  Kram 🤗

   • Hej
    Nu har jag äntligen fått tid att läsa ditt senaste inlägg. Som vanlig mycket trevlig läsning. Uppskattar verkligen mixen av underhållning och information samt länkar för den som vill (jag vill)
    Fint att vi dessutom får ta del av några av dina fina målningar.
    Härligt att ni har en sån aktiv tillvaro. Det berikar verkligen.
    Hoppas vi kan få tid att ses snart.
    Kram Astrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *